Volgens Paul van der Meijs is de keuzevrijheid consument in geding in relatie tot banksparen. De meeste hypotheekverstrekkers (hypotheeknemers) blokkeren de ontwikkeling van bank-sparen. Hoewel het banksparen in populariteit toeneemt, bieden veel hypotheekaanbieders nog geen mogelijkheid om bestaande beleggingsverzekeringen en spaarverzekeringen onder te brengen in een bankspaarhypotheek. De consument wordt hierdoor beperkt in haar mogelijkheden volgens Paul van der Meijs, directeur Florius in het FD van 5 november 2010.
Fiscaal geruisloos voortzetten
Al eerder dit jaar bleek uit cijfers dat de bankspaarhypotheek enorm populair is. Zo is 70% van de nieuwe hypotheken met vermogensopbouw component een bankspaarhypotheek. Veel huizenbezitters die de aflossing van hun hypotheek tot dusver bij elkaar hebben gespaard in een beleggingsverzekering of spaarhypotheek, hebben groot belang bij de zogeheten 'fiscaal geruisloze voortzetting'. Bij een bankspaarhypotheek moet er namelijk minimaal 20 jaar worden gespaard om voor de fiscale vrijstelling in aanmerking te komen. De fiscaal geruisloze voortzetting zorgt ervoor dat 'fiscale jaren' van de spaar of beleggingsverzekering kunnen worden meegenomen naar de bankspaarhypotheek, waardoor de nieuwe bankspaarhypotheek korter kan lopen dan 20 jaar en er toch maximaal gebruik kan worden gemaakt van de fiscale vrijstelling.
Volgens Florius directeur Paul van der Meijs is er een grote groep huizenbezitter die na eind 2011 geen hypotheek van 20 jaar meer kunnen afsluiten en er dus zeer gebaad zijn bij een gedegen omzettingsfaciliteit.
Momenteel zijn zeer veel hypotheekaanbieders en verzekeraars nog niet goed ingericht om optimaal mee te werken aan het omzetten van beleggingsverzekeringen. Volgens Van der Meijs moeten aanbieders investeren in de mogelijkheid om bestaande beleggings- en spaarverzekeringen voort te kunnen zetten. "Dat zou een gepast antwoord zijn op de transparantie en behoefte aan zekerheid die de consument wenst.
Bron: Financieel Dagblad