Wat is ‘banksparen’?
Bij banksparen kunt u bij een bank of een beleggingsinstelling op een geblokkeerde rekening een bedrag bijeen ‘sparen’ voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Doordat er een vrijstelling in de wet wordt opgenomen voor deze vorm van ‘sparen’ betaalt u geen inkomstenbelasting hierover. Tot op heden is dit alleen mogelijk bij sparen of beleggen via een levensverzekering (spaar- of beleggingsverzekering). Er gelden bij banksparen vergelijkbare fiscale voorwaarden t.a.v. de looptijd, de jaarlijkse inleg, enz. Naar verwachting zal deze nieuwe regeling ingaan per 1-1-2008.
Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel van Staf Depla (PvdA) en Stef Blok (VVD) dat banksparen mogelijk moet maken, was oorspronkelijk alleen bedoeld voor de opbouw van pensioen. Mede op aandringen van Vereniging Eigen Huis is het wetsvoorstel uitgebreid en ook geschikt gemaakt voor het sparen voor de hypotheekaflossing.
Laatste stand van zaken:
Het wetsvoorstel is begin juli 2007 aangenomen door de Tweede Kamer
De start van de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste kamer is uitgesteld naar 9 oktober 2007.
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel. Banksparen voor pensioenopbouw en hypotheekaflossing is per 1 januari 2008 mogelijk. Banken en verzekeraars komen langzamerhand met nieuwe producten.
Zie ook de eerste kamer verslaglegging
Achterliggende stukken van wetvoorstel 30 432 (banksparen)
Wetsvoorstel banksparen zoals bij de Eerste Kamer ingediend (pdf/html)
Stemmingsuitslagen Wetsvoorstel banksparen
Uitbreidingen banksparen 2010
Banksparen voor Gouden Handdruk (ontslagvergoeding)
Per 22-12-2009 is de 1e kamer akkoord gegaan met het belastingplan 2010, zo is te lezen op de website van het Ministerie van Financiën . Naast een aantal andere wijzigingen betekent dit dat het stamrechtbanksparen (banksparen met gouden handdruk) per 1 januari 2010 mogelijk is.
Uitvaartbanksparen
Naast de mogelijkheid om te banksparen met een ontslagvergoeding, kan er er per 1-1-2010 ook worden gespaard voor de kosten van de uitvaart via een bankspaarrekening (uitvaartbanksparen). Het gespaarde kapitaal valt dan tot € 6.703 niet onder de vermogensrendementsheffing (1,2%) in box 3.
Ook hier geldt dat het nog niet bekend is wanneer de eerste aanbieders zich zullen aandienen.