Diverse aanbieders spelen in op groeiende vraag naar en discussie over een ZZP-Pensioen. De meeste producten in dit artikel geven de mogelijkheid om aan pensioenopbouw te doen onder de bankspaarwet en worden aangeboden door banken of beleggingsinstellingen.

ZZP-Pensioen aanbieders

Het basisidee is dat je als zelfstandige op een geblokkeerde rekening geld inlegt om te beleggen. Dat geld wordt belegd in beleggingsfondsen, aandelen en/of obligaties, waarbij het opgebouwde vermogen vrijgesteld is van de vermogensrendementsbelasting in Box-3.

De volgende partijen bieden een ZZP-pensioen product aan wat dit mogelijk maakt.

 

Aanbieder Product Details
Aegon Beheer beleggen Lijfrente Meer info
Binck Binck Pensioen Meer info
Brand New Day Pensioenrekening / ZZP Pensioenrekening Meer info
Bright Pensions Bright Pensioen Meer info
DeGiro Pensioenrekening Meer info
Van Lanschot EVI Pensioen Meer info
Loyalis Sparen & Beleggen ZZP-Pensioen Meer info
Rabobank Rabo ToekomstBeleggen Meer info

Stand per 17-12-2018

In de loop van 2018 zijn enkele producten niet meer af te sluiten. Zo heeft ASR zich teruggetrokken uit deze markt en door de overname van Delta Lloyd door Nationale-Nederlanden zijn de producten van Delta Lloyd en OHRA ook van de markt gehaald. Aegon heeft het bestaande product omgezet naar Beheerd Beleggen Lijfrente.

 

ZZP-pensioen Voorwaarden

Hoewel de naam banksparen anders doet vermoeden, is er naast de mogelijkheid om op basis van sparen (spaarrekeningen en deposito’s) kapitaal op te bouwen, wel degelijk ook de mogelijkheid om kapitaal op te bouwen door te beleggen.

Het is met de bovenstaande pensioen producten mogelijk om pensioen op te bouwen door te belegen en tijdens deze “opbouw”-periode geen Box-3 belasting te betalen. Dit belastingpercentage ligt voor 2019 tussen de 0,58% en 1,68%. Dit belastingvoordeel kan op langere termijn voor behoorlijk wat extra rendement op de beleggingen.

Aan het eind van de rit moet er dan wel belasting worden afgetikt, vanaf je 60-ste of later, komt het vermogen namelijk vrij en moet dat verplicht in een (pensioen)uitkering worden gestopt. Die keert vaste bedragen uit gedurende een aantal jaren (max. 20). Over de uitkeringen moet je wel belasting betalen in Box-1 van de inkomstenbelasting.

Belangrijke voorwaarde van de fiscus is dat alleen bij een aantoonbaar ‘pensioengat’, gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheid om de ingelegde jaarpremies op te voeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. De volgende bedragen kunnen belastingvriendelijk ingelegd worden:

Oudedagsreserve Het deel van de winst dat voor een aanvulling op het pensioen gereserveerd mag worden. U mag dit inleggen voor een ZZP-Pensioen. Dit zorgt voor uitstel van belastingheffing op dat deel van de winst.
Jaarruimte Het maximale bedrag dat u fiscaal vriendelijk mag inleggen. Dit bedrag is uw aantoonbare pensioentekort, beter bekend als pensioengat.
Reserveringsruimte De extra lijfrenteaftrek mogelijkheid, voor de niet benutte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar.

 

Zie voor details de belastingdienst

ZZP-pensioen vergelijken

De beleggingsmogelijkheden en kosten verschillen per aanbieder. Bij veel aanbieders bestaat het assortiment uit enkele beleggingsfondsen of index-trackers (AEGON, Binck, Brand New Day, Bright, EVI, Loyalis & Rabobank ), soms met een lifecycle concept. DeGiro heeft de meest uitgebreide beleggingsinstrumenten en is zeker niet beperkt tot fondsbeleggen.

Zie ook het handige zzp-pensioen vergelijken overzicht

ZZP-Pensioen beoordeling

MoneyView is een onderzoeksbureau dat elk jaar lijfrenteproducten bekijkt en de producten van een rating voorziet.

In het MoneyView special item van November 2018 is er ook onderzoek gedaan naar “lijfrente beleggen”  en een rating gegeven voor de “voorwaarden” en “Prijs”.

Het BrightPensioen en de Pensioenrekening van Brand New Day behalen de hoogste score van vijf sterren voor de “Voorwaarden”. Bij de prijsanalyse komen de Brand New Day ZZP Pensioenrekening-Nieuw en Rabobank toekomstBeleggen volgens MoneyView in aanmerking voor vijf sterren. Bij de ZZP Pensioenrekening-Nieuw, special bedoeld voor ZZP’ers zijn de kosten verlaagd door Brand New Day en komt mede daardoor goed uit de bus, aldus MoneyView.