Het Nederlandse pensioenstelsel is onhoudbaar en moet drastisch op de schop. Het is onbetaalbaar om in de toekomst pensioenuitkeringen te blijven
garanderen. Als jongeren niet willen blijven meebetalen aan het pensioen van ouderen, valt het draagvlak geheel weg. Dit zijn duidelijke waarschuwingen van de president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in de Telegraaf.
Verschillende reacties
Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat Knot te snel als hij nu concludeert dat het huidige pensioenstelsel onhoudbaar is. ‘Dat is jumping to conclusions’, zei vrijdag Dijsselbloem over de uitspraken van Knot. De waarschuwingen werden dus lauw ontvangen door de politiek, de vraag is of dit terecht is.
Volgens premier Mark Rutte hebben we in Nederland een goed pensioenstelsel, maar heeft dat wel onderhoud nodig. Daar wordt aan gewerkt, zei hij. Zo moet ervoor worden gezorgd dat de balans tussen de generaties op orde is.Pensioenfondsen moeten bovendien zoveel mogelijk duidelijkheid geven aan mensen wat ze op termijn kunnen verwachten. Het kabinet wil daarnaast een bredere maatschappelijke discussie gaan voeren over het pensioenstelsel om ervoor te zorgen dat we het in Nederland eens zijn over de toekomst van de pensioenvoorziening, aldus Rutte. Hij wilde verder niet vooruitlopen op die discussie.
Werkgeversvoorman Bernard Wientjes en FNV-leider Ton Heerts hebben geen behoefte aan een nieuwe maatschappelijke discussie over het pensioenstelstel, als er geen betere rekenregels voor de dekking van de pensioenen komen. Het kabinet stuurt binnenkort een voorstel daarover naar de Kamer en de sociale partners maken zich daar zorgen
over. Door die nieuwe regels zal er jarenlang geen indexatie van pensioenen voor werkenden en ouderen zijn. Ook gaan mogelijk de premies verder omhoog.
Voorstel Knot: Pensioenen, minder zekerheid, meer keuze
Het huidige pensioenstelsel is niet houdbaar gezien de komende vergrijzing. Het is te gevoelig voor schommelingen in de economie, zei Knot vrijdag in een interview met De Telegraaf. “Het is onontkoombaar dat we naar een stelsel gaan waarin minder zekerheid zal bestaan over de hoogte van de pensioenuitkering.”
Hij pleit voor een systeem dat nog wel verplicht is, maar meer keuzevrijheid biedt ,,over hoe en waar je dat pensioen opbouwt (..). Zonder herziening van de pensioenen zal het draagvlak onder jongeren voor dit systeem afnemen en dat holt het stelsel sluipenderwijs uit”, aldus Knot.
Het is tijd voor actie!
Het Nederlandse pensioenstelsel is inderdaad onhoudbaar en moet drastisch op de schop. In een wereld waar arbeidsverhoudingen in toenemende mate flexibel zijn, waarin ondernemerschap aangemoedigd (ZZP) wordt, de levensverwachting toeneemt en er straks (2050) 2 werkende voor elke gepensioneerde zijn, kan de conclusie niet anders zijn.
Er is voldoende academische onderbouwing zie o.a de studie van Marco Folpmers en de video .Uit deze onderzoeken blijkt duidelijk dat er een enorme transfer van economische waarde van jong (20 tot pakweg 44) naar oud (45+) is.
Voor een simplere uitleg is er deze educatieve youtube film over het pensioenstelsel. Hieruit blijkt dat het verschil tussen jong en oud erg groot is geworden.Als een persoon uit 1948 vergeleken wordt met iemand die geboren is in 1978, dan heeft de jongeren straks een 30% lager pensioen, 2.5 jaar meer aan pensioenpremie betaald en moet bovendien 10 jaar langer doorwerken.
Niet alleen de politiek dient nu in actie te komen, ook de werkende kunnen zelf actie ondernemen door flink geld opzij te zetten voor hun pensioen of pensioen fiscaal vriendelijk op te bouwen. Dit laatste kan bijvoorbeeld op basis van banksparen.
Bedenk daarbij overigens dat beleggen ook mogelijk is bij banksparen, o.a. bij Geldgids consumentenbond, Reaal en Delta Lloyd . Zeker voor de jongere werknemers, die nog de mogelijkheid hebben om vermogen op te bouwen op de lange termijn kan dit een goede optie zijn.