Na de introductie in 2008 is banksparen uitgegroeid tot een belangrijke groep van producten voor pensioen, hypotheek en ontslagvergoeding. Voor het vierde jaar op rij is banksparen explosief gegroeid tot bijna €13 miljard. Het Lente-akkoord en de aanstaande verkiezingen van 12 september zorgen echter voor onzekerheid, met name op het gebied van de bankspaarhypotheek en banksparen voor ontslagvergoeding.
Annuïteitenhypotheek enige optie Lente-akkoord.
Op basis van het Lente-akkoord is vanaf 1 januari 2013 de betaalde rente alleen aftrekbaar voor nieuwe hypotheken als het een lening betreft die gedurende de looptijd volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost. Dit betekent dat het eigenlijk niet meer mogelijk om per 2013 een nieuwe bankspaarhypotheek af te sluiten en men verplicht de duurdere annuïteiten hypotheek moet kiezen.
De box 1 vrijstelling voor de KEW blijft overigens gehandhaafd voor bestaande hypotheken en de hypotheekrenteaftrek blijft ongewijzigd voor bestaande hypotheken. De aflosperiode met renteaftrek blijft voor iedereen 30 jaar. De bestaande bankspaarhypotheken worden dus vooralsnog niet geraakt.
Ontslagvergoeding banksparen ook onder druk
Ook maakt het lente-akkoord het banksparen voor de ontslagvergoeding vanaf 2014 onmogelijk. De voorgestelde maatregelen moeten de nieuwe verkiezingen nog overleven, maar het is wel opvallend dat dit samen valt met de geplande versoepeling van het ontslagrecht. Mogelijk verwacht het kabinet een aanzienlijke groei van ontslagvergoedingen in euro’s. Aangezien de versoepeling voorziet in een lagere ontslagvergoeding moet dit dus (veel) meer ontslagen betekenen?!
Daarnaast zorgen de maatregelen voor een snelle inkomensdaling, waardoor er – vooral als de consument geen financiële buffer heeft opgebouwd – eerder betalingsproblemen kunnen ontstaan. Oudere werknemers, werknemers die fors meer verdienen en huizenbezitters met een maximale hypotheek krijgen het mogelijk moeilijk met de versoepling van het ontslagrecht.
Overheid zorgt niet voor stabiliteit
Banksparen is in 4 jaar succesvol gegroeid en lijkt nu alweer beperkt te worden door de overheid. Dit is dan mogelijk de zoveelste fiscale maatregel die geschrapt gaat worden. Eerder zette de overheid al een streep door het spaarloon en werden ook andere fiscaal vriendelijke producten aangepakt zoals verlofsparen, premiesparen en de levensloopregeling.
Het zou goed zijn als de overheid eens goed gaat nadenken over de continuïteit van fiscale spaarproducten. Dit lijkt geen luxe nu per 2013 ook nog de vitaliteitsregeling / vitaliteitssparen start.