Na het kunduz-akkoord met maatregelen zoals de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd en de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Staan nu de verkiezingen op 12 september voor de deur. Sinds 2008 is banksparen voor zowel pensioen (pensioensparen) als hypotheek (bankspaarhypotheken) populair geworden. De uitkomst van de verkiezingen kunnen gevolgen hebben voor deze twee producten. Zo zouden de beperking van de hypotheekrenteaftrek wel eens het einde van bankspaarhypotheken kunnen betekenen.
Hieronder een overzicht per politieke partij, in willekeurige volgorde.
VVD
De VVD beperkt de gevolgen voor starters van de afspraak uit het begrotingsakkoord omvanaf 1 januari 2013 de hypotheekrenteaftrek op nieuwe hypotheken te beperken totleningen die annuïtair in 30 jaar (of sneller) worden afgelost. Dit doet de VVD door voorstarters de aflossingstermijn te verlengen tot 35 jaar en hen de eerste 5 jaar de mogelijkheid te bieden het volledige rentebedrag (op basis van aflossingsvrij) af te trekken. Ook schaft deVVD de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt met ingang van 2013 af.
Dit zou het einde van de bankspaarhypotheek betekenen voor nieuwe hypotheken.
PVDA
De maatregelen van de PvdA ten aanzien van hypotheekrenteaftrek bouwen voort op demaatregelen uit het begrotingsakkoord, waarin is voorzien dat vanaf 1 januari 2013 voor nieuwe hypotheken de betaalde rente alleen aftrekbaar is voor zover deze de rente van eenlening, die gedurende de looptijd van 30 jaar volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost,niet overstijgt. De PvdA beperkt de hypotheekrenteaftrek verder door tussen 2013 en 2042 het maximale tarief waar tegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken geleidelijk te verlagen van 52% naar 30%.
Daarnaast stelt de PvdA een bovengrens aan de maximale schuld waarover rente mag worden afgetrokken. Deze bovengrens wordt in 30 jaar geleidelijk teruggebracht naar de waarde van een gemiddelde koopwoning.
Dit zou het mogelijk einde van de bankspaarhypotheek betekenen, wel praat de PvdA over een forfaitaire annuïtaire hypotheek.
PVV
De PVV draait vrijwel alle ingevoerde of voorgenomen maatregelen van het kabinet Rutte tenaanzien van de woningmarkt terug. Ten aanzien van de fiscale subsidiëring van de eigenwoning draait de PVV de beperking van de hypotheekrenteaftrek uit het Begrotingsakkoord -waarin een annuïtair aflossingschema wordt voorgeschreven – terug.
Daarnaast schaft dePVV de Wet Hillen af die voorschrijft dat de bijtelling vanwege het eigenwoningforfait niet hoger kan zijn dan de aftrek vanwege de betaalde hypotheekrente. Tenslotte maakt de PVVde verlaging van de overdrachtsbelasting ongedaan waardoor het tarief voor deoverdrachtsbelasting weer uitkomt op 6%.
Geen gevolgen voor de bankspaarhypotheek.
CDA
Op de markt voor koopwoningen treft het CDA extra regelingen voor starters. Zo hoeft menzich voor starters met inkomensperspectief niet strikt te houden aan de voorgeschrevenmaximale loan-to-value verhoudingen en kunnen starters hun annuïtaire hypotheek over 35 jaar afbetalen in plaats van over 30 jaar.
Het CDA voert daarnaast een vlaktaks in van 36,5% in box 1 in plaats van het progressieve schijventarief. Ook de hypotheekrenteaftrek en de bijtelling vanwege het eigenwoningforfait worden verrekend tegen dit nieuwe vlakke tarief.
De deur staat bij het CDA nog op een kier v.w.b. de bankspaarhypotheek, daarnaast zou levensloop, pre-pensioen e.d. gebruikt kunnen worden voor aflossen.
SP
Het koopwoningmarktbeleid van de SP concentreert zich vooral op een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Waar het begrotingsakkoord de hypotheekrenteaftrek beperkt voor nieuwe gevallen door uit te gaan van een forfaitair annuïtair aflossingsschema, doet de SP dit ook voor huishoudens die al een hypotheek hebben. De SP treft daarvoor wel eenovergangsregeling: huishoudens krijgen een jaar lang tijd om hun financiële arrangementen aan te passen.
Daarnaast beperkt de SP het maximale tarief van de hypotheekrenteaftrek in tien jaar tot 42% en stelt de SP een bovengrens aan de maximale schuld waarover rente mag worden afgetrokken. Deze bovengrens wordt in 2013 op 1 mln euro gesteld en daarna geleidelijk verlaagd naar 500.000 euro in 2017 en 350.000 euro in 2022. Deze laatste grens wordt tot 2040 nominaal constant gelaten.
In principe geen gevolgen voor de bankspaarhypotheek. Vraag is of dit nog een aantrekkelijk product zal zijn?
D66
Het woningmarktpakket van D66 richt zich voornamelijk op de fiscale behandeling van deeigen woning. De voorgenomen beperking van de hypotheekrenteaftrek tot annuïtairehypotheken wordt anders dan in het Lenteakkoord ook van toepassing voor huishoudens die reeds een hypotheek hebben. D66 roept een overgangsregeling in het leven om dezehuishoudens in de gelegenheid te stellen hun financiële arrangementen aan te passen.
Ter compensatie van de kosten die hiermee gepaard gaan, stelt D66 in 2015 en 2016 0,1 mldeuro beschikbaar. D66 beperkt de hypotheekrenteaftrek verder door het maximale tariefwaartegen deze mag worden afgetrokken, in 22 jaar te beperken van 52% naar 30%. Ook het tarief van het eigenwoningforfait wordt beperkt. Nadat het nieuwe tarief van 30% is bereikt, wordt de eigen woning budgetneutraal overgeheveld van box 1 naar box 3 van deinkomstenbelasting. Ten slotte schaft D66 de overdrachtsbelasting met ingang van 2013 af voor starters. Vanaf 2017 wordt ook de overdrachtsbelasting voor doorstromers geleidelijk afgeschaft, hetgeen rond 2032 is voltooid.
Dit zou het einde van de bankspaarhypotheek betekenen.
GroenLinks
GroenLinks hevelt vanaf 2013 de belasting van de eigen woning geleidelijk over van box 1naar box 3. In 2038 is de overheveling afgerond. Het belastbaar inkomen uit eigen woningwordt dan niet langer bepaald op basis van het eigenwoningforfait (momenteel 0,55%) en belast tegen het schijventarief van box 1 (maximaal 52%), maar wordt bepaald op basis vanhet forfaitair rendement van box 3 (4%) en belast tegen het vlakke box-3-tarief (30%).
Wel voorziet GroenLinks hierbij een vrijstelling van 150.000 euro per belastingplichtige. Fiscale partners kennen zo een vrijstelling van 300.000 euro. Alleenstaanden ontvangen een extra vrijstelling van 60.000 euro. Alleenstaanden met kinderen ontvangen daar bovenop een extra vrijstelling van 90.000 euro. De vrijstelling wordt geïndexeerd met de huizenprijs inflatie.
Gevolgen bankspaarhypotheek onduidelijk c.q. moeilijk in te schatten.
Bronnen:
Groen Links verkiezingsprogramma 2012